U-Bahn in Berlijn: een uitgebreid metronetwerk

klok 30 mrt 2017 11:36

Naast de mogelijkheid om gebruik te maken van het treinnetwerk in Berlijn, de S-Bahn, biedt de Duitse hoofdstad een uitgebreid metronetwerk. De Untergrundbahn, beter bekend als de U-Bahn, is een aanvulling op de S-Bahn in Berlijn en brengt je naar circa 173 stations die over de hele stad verspreid liggen.

De stations liggen aan tien verschillende metrolijnen. Op de meeste metrolijnen is er zelfs een nachtddienstregeling, dat geldt niet voor de lijnen U55 en U4. Met de U-Bahn kun je heel eenvoudig bij de verschillende bezienswaardigheden in Berlijn komen! Het voordeel aan de metro’s in Berlijn is dat ze eens per vijf of tien minuten rijden, waardoor je nooit lang hoeft te wachten. In de spits rijden de meeste metro’s zelfs iedere vier of vijf minuten, afhankelijk van de metrolijn.

Nachtdienstregeling van de U-Bahn in Berlijn

Wanneer je ’s nachts tot laat de stad in wil kunnen gaan is het gebruik van de U-Bahn eveneens aan te raden. Sinds 2003 heeft de U-Bahn namelijk ook een nachtdienstregeling! Tijdens de nachtelijke uren op vrijdag en zaterdag rijden acht van de tien metrolijnen eens per vijftien minuten. Op doordeweekse dagen wordt de metro tijdens de nachten vervangen voor een bus die iedere dertig minuten rijdt.

Tickets voor de U-Bahn in Berlijn

Op ieder station zijn tickets voor het openbaar vervoer in Berlijn te koop. Het voordeel aan deze tickets is dat je ze voor alle vervoersmiddelen in de stad kunt gebruiken, wat wil zeggen dat je met de tickets zowel met de U-Bahn, als met de S-Bahn, de bus, de tram en de regionale treinen kunt reizen. Het is mogelijk om losse tickets voor de U-Bahn te kopen, maar vaak is het verstandiger om voor dagkaarten te kiezen. Wanneer je langer in Berlijn zou blijven zou ook de aanschaf van een maandkaart het overwegen waard kunnen zijn. Hiermee kun je een maandlang onbeperkt door Berlijn reizen.

Route met de U-Bahn bepalen

Doordat er tien metrolijnen zijn is het niet altijd even gemakkelijk om een geschikte route uit te stippelen voor je reis door Berlijn. Gelukkig biedt de lokale vervoerder, BVG, een handige routeplanner aan waarmee je een route uit kunt stippelen. Deze routeplanner is zowel in het Duits, als in het Engels te gebruiken. De routeplanner vind je op de website van BVG. Ook kun je voor hulp naar medewerkers op de verschillende stations in Berlijn stappen. Zij kunnen je in dit geval verder helpen bij het bepalen van je route.