Nach Buch ist dieser Zug der S-Bahn Berlin Baureihe ET 481 unterwegs

S-Bahn Berlijn: de snelle stadstrein

klok 10 apr 2017 22:23

Het openbaar vervoer in Berlijn is erg goed geregeld. Met de S-Bahn kun je vrijwel overal binnen de Duitse hoofdstad komen. Deze S-Bahn bevat vijftien verschillende lijnen, die in totaal langs 166 stations in de hoofdstad gaan.

Dit netwerk dient niet verward te worden met het metronetwerk van Berlijn, waarmee je eveneens op tal van verschillende plekken in de stad kunt komen. Het treinnetwerk dient als een aanvulling op het metronetwerk in de stad. De S-Bahn stopt net wat minder vaak, waardoor die sneller is dan de U-Bahn, zoals de metro in Berlijn heet. Zeker wanneer je accommodatie aan de rand van Berlijn gelegen is kan het sterk aan te raden zijn om met de S-Bahn naar de verschillende bezienswaardigheden in de stad te reizen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld geen parkeerplek voor je auto vindt of eerst een lang stuk moet lopen.

Goedkoop reizen in het centrum van Berlijn

Doordat sommige bezienswaardigheden in Berlijn behoorlijk ver bij elkaar uit de buurt gelegen zijn, kan het gebruik van de Duitse S-Bahn erg fijn zijn. Zo kun je meer bezienswaardigheden op een dag bekijken, zonder alle stukken tussen de verschillende bezienswaardigheden te moeten lopen. Houd er rekening mee dat het de moeite waard kan zijn om af en toe wel een stukje te lopen tussen bezienswaardigheden, om de sfeer van de Duitse hoofdstad te proeven.

Het reizen met de S-Bahn is erg voordelig als je kiest voor een dagkaart. In dit geval kun je al voor 7 euro per persoon een dag lang onbeperkt door de Duitse hoofdstad reizen. Het is mogelijk om tickets voor de S-Bahn ook voor de U-Bahn te gebruiken. De U-Bahn is het metronetwerk in Berlijn.

Tickets voor de S-Bahn in Berlijn

Tickets voor de S-Bahn in Berlijn kunnen op de verschillende stations gekocht worden. Het is raadzaam om dit direct bij aankomst in Berlijn te doen, zodat je de S-Bahn in Berlijn direct kunt gebruiken voor de reis naar je accommodatie in de stad. Bekijk vooraf goed hoeveel zones je gaat reizen en dus welke tickets je nodig hebt voor de S-Bahn in Berlijn.

Zones S-Bahn Berlijn

Meestal heb je aan de zones A en B, waar vrijwel alle tickets zijn in deze zones geldig. Zone A is het centrum van de stad, inclusief aangrenzende wijken, zoals Charlottenburg en Kreuzberg. De ringlijn van de S-Bahn (lijn S41 en S42) vormt de grens van de zone A, en valt er nog precies in. De buitenwijken vallen in zone B. In zone B valt bijvoorbeeld Spandau, waar ook de Trein Berlijn uit Amsterdam stopt, en luchthaven Tegel voor het geval je niet met de trein komt. Zone C betreft de dorpen en steden buiten Berlijn, want de S-Bahn Berlijn rijdt niet alleen in de stad zelf, maar ook naar dorpen en steden rondom de Duitse hoofdstad.

Dienstregeling S-Bahn

Op de belangrijkste lijnen rijdt de S-Bahn zeer frequent. Zo rijdt de ringlijn S41 en S42 minimaal elke 10 minuten, en een groot deel van de dag zelfs iedere 5 minuten. Ook op andere lijnen rijdt de S-Bahn meestal iedere tien minuten. Alleen buiten de stad en in de avonduren kan dat afwijken. Zie daarvoor ook het artikel: de S-Bahn lijnen van Berlijn.