Airport Berlijn Schönefeld naar het centrum v.a. € 3,50

Heb je gekozen om met het vliegtuig naar Berlijn te gaan? Dan moet je er rekening mee houden dat het vliegveld buiten het centrum ligt. Transavia en Easyjet vliegen vanuit Nederland naar de luchthaven Berlijn Schönefeld. Het mooie van dit vliegveld is dat het aangesloten is op de S-Bahn van Berlijn.

Dat is heel anders dan bij Berlijn Tegel Airport, daar moet je met de bus naar het centrum. Het treinstation van de luchthaven heet Berlin-Schönefeld Flughafen. Er stoppen zowel regionale treinen als S-Bahn treinen.

Regionale treinen naar Berlijn Schönefeld Airport

De lijnen RE7 en RB14 worden ook wel Airport Express genoemd. Deze lijnen zorgen er samen voor dat er elk half uur een trein rijdt tussen het centrum van Berlijn en Schönefeld Airport. De reistijd naar het centraal station van Berlijn, Berlin Hauptbahnhof (HBF) duurt ongeveer 33 minuten. De lijnen RE7 (richting Dessau) en RB14 (richting Nauen) stoppen onderweg in Berlijn Ostbahnhof, Berlijn Alexanderplatz en Berlijn Firederichstrasse. Na Berlijn Hauptbahnhof rijden de regionale treinen door via Berlijn Zooligscher Garten naar Berlijn Charlottenburg. RB14 (1x per uur) rijdt dan nog verder via Berlijn Spandau naar Nauen. RE7 rijdt via Berlijn Wannsee en Potsdam nog een geel stuk de regio in.

  • Berlijn Schönefeld Airport – Centrun Berlijn Oost: circa 25 minuten. (Berlijn Ostbahnhof of Berlijn Alexanderplatz)
  • Berlijn Schönefeld Airport – Berlijn Hbf: circa 32/33 minuten.
  • Berlijn Schönefeld Airport – Charlottenburg: circa 45 minuten.

S-Bahn luchthaven Berlijn Schönefeld

De lijnen S45 en S9 starten te Berlin-Schönefeld Flughafen. Deze stadstreinen maken deel uit van het S-Bahn netwerk van Berlijn. Ze rijden beide elke 20 minuten. Samen zorgen ze ervoor dat er ongeveer elke 10 minuten een S-Bahn trein vertrekt. S45 brengt je naar Südkreuz en S9 gaat richting Pankow. De eerste S-Bahn (S9) vertrekt om 4:12 uur, de laatste om 1:12 uur (S9). S45 start iets later, om 5:00 uur, en de laatste rit is iets eerder, om 23:20 uur. Meestal vertrekt S9 van spoor 13 van Berlin-Schönefeld Flughafen. S45 vertrekt vanaf de luchthaven meestal van spoor 11.

Tarief Vliegveld Berlijn Schönefeld – Berlijn Centrum

Berlijn Schönefeld valt in zone C, een ticket naar het centrum kost daardoor 3,40 euro (tarief 2017). Kinderen zijn iets goedkoper en betalen 2,50 euro voor een ritje. Dit tarief is voor een rit van maximaal 2 uur met het openbaar vervoer in Berlijn, in de zones A, B en C. Verwacht je meer op een dag te gaan reizen? Dan kun je ook overwegen een dagkaart te kopen.

Taxi Berlijn Schönefeld Airport – Berlijn Centrum

Je kunt uiteraard ook kiezen om met de taxi te reizen naar het centrum. Dat is echter heel wat kostbaarder. Dan ben je al snel 35 a 40 euro kwijt.