(c) Deutsche Bahn

Trein Groningen – Berlijn

klok 30 mrt 2017 18:15

Wil je vanuit Groningen naar Berlijn? Dan heb je keuze uit de trein, bus en de auto. Onze focus ligt op de trein, maar ook de optie met de bus zullen we in dit artikel behandelen. Want ook de bus Groningen – Berlijn kan zeker interessant zijn. Vliegen is eigenlijk vanuit het Noorden geen optie. 

Vanuit Groningen rijdt er geen rechtstreekse trein naar Berlijn. Desondanks kun je de Duitse hoofdstad prima per trein bereiken. Dat kan op verschillende manieren. Normaal rijdt er een trein Groningen – Leer, maar door een kapotte spoorbrug kan die trein langdurig niet rijden. Maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel. Want nu rijdt er eens per twee uur een snelbus Groningen – Leer, die er aanzienlijk sneller over doet dan als er treinen gereden zouden hebben.

Treinreis van Groningen naar Berlijn via Leer

Als je met de Trein Groningen – Berlijn wilt reizen, dan neem je in Groningen de snelbus naar Leer. Een uurtje later stap je in de regionale trein Leer – Hannover. In Hannover kun je dan overstappen op de trein naar de Duitse hoofdstad. De treinreis Groningen – Berlijn duurt op deze manier ongeveer 6,5 uur. Het kan trouwens nog sneller, in minder dan 6 uur. Maar dan moet je vaak drie keer overstappen (Leer, Bremen en Hamburg). Dat is wat ons betreft wel erg veel, en dan kiezen wij liever voor een keertje minder overstappen bij de treinreis.

Treinreis Groningen – Berlijn via Deventer

Je kunt ook met de trein Groningen – Berlijn via Zwolle en Deventer reizen. Ook dat duurt ongeveer 6,5 uur. Voordeel is dan dat je niet met de bus hoeft. Je stapt in Groningen op de trein richting Zwolle, daarna op de trein naar Deventer. Vanaf Deventer kun je lekker blijven zitten tot aan Berlijn.

Treintickets Groningen – Berlijn

Een treinticket naar Berlijn kun je al kopen vanaf 39 euro. Ook vanuit Groningen. Dat geldt namelijk voor ieder station in Nederland. Bij dat tarief is nog geen zitplek inbegrepen. Die kun je voor 4 euro per persoon bij boeken. Alleen in de Intercity Berlijn, ICE en Duitse ICE’s kun je een zitplek reserveren. Niet in de regionale treinen en de Nederlandse intercity’s.

Je kunt het treinkaartje Groningen – Berlijn op meerdere plekken kopen. Qua prijs maakt het eigenlijk nauwelijks uit bij welke aanbieder je dat doet. Alleen de prijs voor de zitplek betaald is niet overal hetzelfde. Als je de trein Groningen – Berlijn bij NS International koopt, kun je met iDEAL betalen en kun je rekenen op Nederlandse klantenservice. De Duitse spoorwegen, die uiteraard ook treinkaartjes naar Berlijn verkopen, hebben als voordeel dat er ook een aantal regionale treinkaartjes worden aangeboden. Maar de reis met de regionale trein duurt wel vrij lang.

Met de bus van Groningen naar Berlijn

Zoals we eerder al aangaven is de trein niet de enige optie. Het interessante aan de bus is dat die wel rechtstreeks vanuit Noord-Nederland naar de Duitse hoofdstad rijdt. En zelfs meerdere keren per dag. Minimaal 2 tot 3 keer per dag rijdt er een bus van Groningen naar Berlijn. Het gaat om één bus overdag, en één tot twee nachtbussen. Daarnaast zijn er meerdere verbindingen met één overstap. De directe bus heeft een reistijd van 7 tot 8 uur. Moet je overstappen? Dan kan het nog tot een uurtje langer duren. Een busreis naar Duitsland kan vooral interessant zijn bij lastminutes.

Geen tickets Eelde – Schönefeld / Tegel

Van de luchthaven van Groningen, Eelde, zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Berlijn. Als je met het vliegtuig naar de luchthavens van Berlijn wil (Schönefeld Airport of Tegel), dan moet je eerst naar Schiphol Airport. Dat duurt met de trein minimaal 2 uur en 7 minuten. Dan moet je nog minimaal 2 uur voor vertrek aanwezig zijn. De vlucht zelf duurt tot anderhalf uur. Maar dan heb je nog een transfer nodig naar het centrum. Daardoor duurt de reis van deur tot deur al snel 6 a 7 uur. Wat ons betreft is het vliegtuig uit Noord-Nederland naar de Duitse hoofdstad daarom geen serieuze optie.