TreinBerlijn.nl

S-Bahn Berlijn: de dienstregeling, het netwerk en frequenties

S-Bahn Berlin - Triebwagen der Baureihe ET 481 im Bahnhof Bornholmer Straße

De Duitse stadstreinen in Berlijn, de S-Bahn rijdt binnen de stad overdag in het algemeen iedere 10 minuten. In de spits en op drukke tijden rijden de treinen op diverse lijnen in Berlijn zelfs iedere 5 minuten of vaker.

Tussen welke tijden rijdt de S-Bahn?

Van ongeveer 4:30 uur tot 1:30 uur rijdt de S-Bahn Berlijn, al kan dat per lijn verschillen. Op een aantal lijnen rijdt de laatste S-Bahn al later. Bijvoorbeeld op S46, daar vertrekt de laatste rit op sommige dagen al voor 0:00 uur. In de nachten vrijdag op zaterdag, zaterdag op zondag en rond feestdagen rijden sommige S-Bahn lijnen ook ’s nachts.

Welke frequentie rijdt de S-Bahn Berlijn?

Overdag geldt een minimale dienstregeling van iedere 20 minuten. Maar in de praktijk rijdt de S-Bahn Berlijn overal iedere 10 minuten. Op drukke tijdstippen rijdt de stadstrein in Berlijn op sommige lijnen zelfs iedere 5 minuten of vaker. Met name buiten de stad in de avonduren rijdt de S-Bahn soms minder vaak.

Hoe ziet het S-Bahn netwerk eruit?

Er zijn 15 S-Bahn lijnen, die zijn genummerd met een S. Sommige lijnen rijden deels dezelfde route. Je kunt dat vaak aan het lijnnummer herkennen. Ze beginnen dan altijd met hetzelfde cijfer. Voorbeeld: S25 rijdt deels op de route van S2. Ander voorbeeld: S75 rijdt deels op de route van S-Bahn lijn S7.

De Ringbahn

Misschien wel de meest bekende S-Bahn lijn van Berlijn is de ringbahn, ofwel ringlijn genoemd. Het gaat dan om S41 en S42. Op deze lijnen rijden ’s middags in de brede spits, en in de ochtend iedere 5 minuten een stadstrein. Een rondje met de ringlijn duurt ongeveer één uur.

Alle S-Bahn lijnen op een rij: