S-Bahn Berlin - Triebwagen der Baureihe ET 481 im Bahnhof Bornholmer Straße

S-Bahn Berlijn: de dienstregeling, het netwerk en frequenties

klok 30 mrt 2017 11:30

De Duitse stadstreinen in Berlijn, de S-Bahn rijdt binnen de stad overdag in het algemeen iedere 10 minuten. In de spits en op drukke tijden rijden de treinen op diverse lijnen in Berlijn zelfs iedere 5 minuten of vaker.

Tussen welke tijden rijdt de S-Bahn?

Van ongeveer 4:30 uur tot 1:30 uur rijdt de S-Bahn Berlijn, al kan dat per lijn verschillen. Op een aantal lijnen rijdt de laatste S-Bahn al later. Bijvoorbeeld op S46, daar vertrekt de laatste rit op sommige dagen al voor 0:00 uur. In de nachten vrijdag op zaterdag, zaterdag op zondag en rond feestdagen rijden sommige S-Bahn lijnen ook ’s nachts.

Welke frequentie rijdt de S-Bahn Berlijn?

Overdag geldt een minimale dienstregeling van iedere 20 minuten. Maar in de praktijk rijdt de S-Bahn Berlijn overal iedere 10 minuten. Op drukke tijdstippen rijdt de stadstrein in Berlijn op sommige lijnen zelfs iedere 5 minuten of vaker. Met name buiten de stad in de avonduren rijdt de S-Bahn soms minder vaak.

Hoe ziet het S-Bahn netwerk eruit?

Er zijn 15 S-Bahn lijnen, die zijn genummerd met een S. Sommige lijnen rijden deels dezelfde route. Je kunt dat vaak aan het lijnnummer herkennen. Ze beginnen dan altijd met hetzelfde cijfer. Voorbeeld: S25 rijdt deels op de route van S2. Ander voorbeeld: S75 rijdt deels op de route van S-Bahn lijn S7.

De Ringbahn

Misschien wel de meest bekende S-Bahn lijn van Berlijn is de ringbahn, ofwel ringlijn genoemd. Het gaat dan om S41 en S42. Op deze lijnen rijden ’s middags in de brede spits, en in de ochtend iedere 5 minuten een stadstrein. Een rondje met de ringlijn duurt ongeveer één uur.

Alle S-Bahn lijnen op een rij:

 • S1 Wannsee <> Oranienburg (elke 10 minuten)
  Rijdt via onder andere Potsdamer Platz en Brandenburger Tor. Rijdt op het deel Wannsee – Zehlendorf en Frohnau – Oranienburg niet altijd iedere tien minuten, maar wel altijd minimaal iedere 20 minuten,
 • S2 Blankenfelde <> Bernau (elke 10 minuten)
  Deze lijn stopt al wat eerder, na 0:00 uur vertrekken er nog enkele ritten. Vanaf 22:00 rijdt de lijn iedere 20 minuten. Verder is ook overdag de frequentie tot Lichtenrade en na Buch  elke 20 minuten, i.p.v. iedere 10 minuten. Ook deze lijn rijdt via Potsdamer Platz en Brandenburger Tor. Net als via Friederichstrasse, Gesundbrunnen en Panknow (overstappen op S9 naar de luchthaven).
 • S25 Teltow Stadt <> Hennigsdorf
  Deze lijn rijdt deels iedere 10 minuten, maar ook voor een deel slechts iedere 20 minuten. Dat is niet erg, want op dat gedeelte rijden ook andere lijnen.
 • S3 Erkner <> Ostkreuz
  De frequentie op deze lijn is deels iedere 20 minuten (vanaf Erkner), vanaf Friederichshagen iedere 10 minuten. Laatste S-Bahn trein rond 0:30 uur.
 • S41 Ringlijn Berlijn met de klok mee
  Reistijd: een uur, frequentie minimaal iedere 10 minuten, maar tussen 5:00 – 9:00 uur en tussen 13:00/14:00 uur en 19:00 uur zelfs elke 5 minuten
 • S42 Ringlijn Berlijn tegen de klok in
  Frequentie komt overeen met S-Bahn 41.
 • S45 Luchthaven Berlijn Schönefeld <> Südkreuz
  Deze lijn rijdt iedere 20 minuten. De lijn eindigt meestal in Südkreuz, maar gat soms nog een stukje door naar Bundesplatz.
 • S46 Königs Wusterhausen <> Westend
  Deze lijn rijdt in het weekend ook ’s nachts, iedere 30 minuten. Dat wil zeggen tot Südkreuz. Deze lijn rijdt overdag iedere 20 minuten.
 • S47 Spindlersfeld <> Hermannstraße
  Lijn rijdt iedere 20 minuten, rijdt in het weekend ook ’s nachts (iedere 30 minuten). ’s nachts rijdt de lijn alleen van Spindlersfeld tot Schöneweide.
 • S5 Strausberg Nord <> Spandau
  Rijdt op een groot deel van de lijn iedere 10 minuten (vanaf Mahsdorf), daar buiten elke 20 minuten. Strausberg wordt in de avond nog wat minder bediend.
 • S7 Ahrensfelde <> Potsdam Hauptbahnhof
  De S-Bahn dienstregeling precies weten? raadpleeg dan de website van S-Bahn Berlijn.
 • S75 Wartenberg <> Westkreuz
  Deze lijn rijdt onder andere via haptbahnhof en Ostbahnhof, maar ook via de dierentuin van Berlijn (Zoo), en Charlottensburg. Rijdt elke 10 minuten.
 • S8 Zeuthen / Grünau <> Birkenwerder
  Elke 20 minuten rijdt deze S-Bahn Berlijn trein.
 • S85 Grünau / Schöneweide <> Waidmannslust
  Dit is een extra lijn van de S-Bahn Berlijn, rijdt niet heel de dag de volledige route.
 • S9 Flughafen Berlijn Schönefeld <> Pankow
  Deze airportlijn rijdt iedere 20 minuten.